maanantai 24. marraskuuta 2014

Mielikuvapolitiikkaa

HS 15.11.2014: Lehdet: Presidentti Niinistö arvostelee edellisiä hallituksia mielikuvapolitiikasta->

On hienoa, miten presidentti Sauli Niinistö on irtaantunut Kokoomuksesta ja tullut koko kansan presidentiksi. Hänen kaikki arvionsa vuoden 2007 jälkeisestä hallituspolitiikasta voi allekirjoittaa ja hän on ilmaissut asiat harvinaisen osuvasti. Vai mitäpä voit sanoa seuraavista kommenteista:
Tämä seitsemän vuoden virhe poiki myös uudenlaisen mielikuvapolitiikan. Sille on ollut ominaista, että hallitus ainakin kolmeen, neljään kertaan myi tehneensä kaiken sen, joka on edelleen tekemättä.

Meillä ei ole varaa uuteen tuloksettomaan neljään vuoteen.
KSML /SS / Karjalainen /Etelä-Suomen Sanomat 15.11.2014: Presidentti Sauli Niinistön haastattelu

Vuoden 2007 jälkeisestä talouspolitiikasta Niinistö toteaa:

Haluttiin kovasti uskoa siihen, että kyllä tämä tästä ohi menee ja palataan vuoden 2007 tilanteeseen, jota pidettiin normaalina. Elvytyksen nimissä ylläpidetään velaksi huipputuloihin viritettyä huippumenojen tasoa ja vanhoja rakenteita. Varoittavat sanat leimattiin populismiksi.


Stubbin hallituksesta Niinistön mielipide on, että Stubbin (kok.) hallitus lähti liikkeelle hyvin huonolla perinnöllä, sillä taustalla oli tuplarasite. Se mihin suuntaan Stubbin hallitus tuosta vaikeasta tilanteesta lähti, ei välttämättä ollut oikea.
Asiat olivat todellisuudessa huonossa jamassa, mutta mielikuvatasolle ne mukamas oli oikeastaan hoidettu ja uudelle hallitukselle jäisi vain pikku  vaiva käytäntöönpanosta. Hallituksen asema lähtötilanteessa oli äärimmäisen kiusallinen.

Vaikka muutamat kymmenet miljoonat, ehkä jopa sadat miljoonat, ovat pikkujuttuja seitsemän miljardin vajeen rinnalla, niin pienikin askel väärään suuntaan tässä tilanteessa voi olla pahalta näyttävä virhe. 


Hallituksesta ja sen jatkamisesta Niinistö pohti seuraavaa:
Jos meille muodostetaan hallitus, joka alkaa näyttää siltä, ettei se kykene millään tavoin vastaamaan yleiseen tilanteeseen, onko pyhempi asia istuttaa se hallitus neljä vuotta kuin se, että asioille tehtäisiin jotain? Demokratiassa saattaa joskus käydä niin, että vaalit tuottavat pattitilanteen, ja kyse on sitten siitä, pysytäänkö patissa vaa vaatiiko tilanne välttämättä uutta yritystä.

Mutta silloin kun alkaa näkyä, ettei hallitukselta löydy vastauksia haasteisiin, asioita on mietittävä uudella tavalla.

Nyt on kuitenkin selvää, ettei meillä ole varaa uuteen tuloksettomaan neljään vuoteen.

 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti