perjantai 29. syyskuuta 2017

Surullinen esimerkki Kouvolan kaupungin edunvalvonnasta

Kouvolan kaupunki on vuodesta 2011 hankkinut yli 6000 henkilön työterveyspalvelut Kotkan kaupungin hallinnoimalta Kymijoen Työterveys -liikelaitokselta, jonka kanssa Kouvolalla on ollut yhteistyösopimus. Johtosäännöllä ja yhteistoimintasopimuksella on hallinnoitu yhteisesti asioita.

Kotka on saanut nimetä liikelaitokseen neljä jäsentä, Kouvola kolme ja Hamina yhden. Olemme olleet liikelaitoksen ylivoimaisesti suurin käyttäjä ja maksaja, mutta vähemmistönä päätöksenteossa.
Kotka teki vuoden 2016 lopulla liikelaitoksesta oman yhtiönsä, jonka palveluja Kouvola käyttää laittomasti ilman kilpailutusta. 

Kouvolalla olisi ollut mahdollisuus perustaa yhteinen yhtiö Kotkan kanssa, mutta ilmeisesti Kouvolan poliittinen ohjaus ei halunnut meille elinvoimaa ja työpaikkoja tuovaa yhtiötä, vaan salasi asian. Uuden yhtiön perustamisesta ja omistuksen siirtämisestä ei informoitu valtuustoa eikä kaupunginhallitusta. Sen sijaan kaupunki on valmistellut salassa yhden osakkeen ostamista yhtiöstä. Yhden osakkeen omistajana Kouvola voisi ostaa yhtiöltä palvelut ilman kilpailutusta, mikä ei rikkoisi kilpailutuslakeja. Kymijoen Työterveys Oy myy tällä hetkellä laittomasti palvelujaan Kouvolalle.
Kouvolalle jää maksajan osa. Caruna-kauppojen tapaan uusi yhtiö mahdollistaa jo nyt palveluhintojen massiiviset korotukset ja voittojen kotiuttamisen Kotkan budjettiin. Tämä näkyy jo palveluiden ostoissamme.

Vaikka olin kaupunginhallituksen jäsen, en saanut asiasta mitään tietoa. Tarkastuslautakuntakaan ei asiaan ole asiaan missään vaiheessa puuttunut.  Asia on tarkoituksella piilotettu julkisuudelta ja päättäjiltä. Edes siirtosopimusta ei ole tuotu valtuutetuille tiedoksi. Päätöksen salailun mahdollisti kaupunginhallituksen 2013 tekemä kaupunginjohtajan johtajasopimus, jolla poliittinen ohjaus siirrettiin kaupunginhallitukselta pienelle sisäpiirille.

Mitä jos maakuntauudistuksen yhteydessä sairaanhoitopiirin ei perustaa uutta terveysalan yhtiötä Carea Oy:tä, vaan kaikki sairaanhoito siirretään Kotkan omistaman Kymijoen Työterveys Oy:n alaisuuteen. Yhtiö mainostaa jo nyt tuottavansa ”yleislääkäritasoisen sairaanhoidon” palveluja. Olemmeko siihenkin sopimusrikkomukseen tyytyväisiä ja hankimme yhden osakkeen yhtiöstä?

Kouvolan poliittiset päättäjät eivät ilmeisesti halua terveysalan työpaikkoja Kouvolaan, vaan haluavat keskittää loputkin sote-alan työpaikat ja yritykset Kotkaan. Kouvola lahjoitti ilmaiseksi yli 24 000 työntekijää ja noin 1500 asiakasyritystä palvelevan, kymmenien miljoonien liikevaihdon liikelaitoksen toiminnan työpaikkoineen Kotkalle. Yhteistoimintasopimuksen mukaan muutoksista tuli päättää sopijakuntien yhteisillä päätöksillä. Kuka Kouvolassa nämä päätökset on tehnyt?

Pekka Korpivaara

Kaupunginvaltuutettu (kok)
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
Kouvola

Kouvolan Kaupunki on tehnyt 20.12.2011 yhteistoimintasopimuksen työterveyspalvelujen järjestämisestä Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa.

Tämä sopimus astui voimaan 1.1.2012 ja velvoittaa sopijapuolet sopimaan asioista yhteisymmärryksessä. Kuka on sopinut näistä asioisyta ja millä/kenen valtuutuksella?

Alla kuvakaappaus sopimuksen kohdasta 9.Yhteistyösopimuksen muuttaminen, jossa selvästiu sanotaan: Tämän yhteistyösopimuksen muuttamisesta päätetään sopijapuolten yhtäpitävillä päätöksillä. Kuka Kouvolassa on nämä päätökset tehnyt ja kuka antoi poliittisen hyväksynnän?



Kouvolassa Kymijoen Työterveys Oy työllistää lähes 40 henkilöä, joista seitsemän lääkäreitä.

Linkki Kymijoen Työterveys Oy:n Kouvolan toimipisteen sivuille

Konsernijaoston käsitteli asiaa 11.9.2017






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti