keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Kouvolan taloutta paikataan rahastoja syömällä



Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti (ma 17.12) äänestyksen jälkeen korjata talouttaan syömällä 34 miljoonan pääomarahaston vastoin rahaston sääntöjä. Toimenpide ei korjaa pysyvästi kuntamme talouden vinoumaa, eikä pakota kaupunginhallitusta tervehdyttämään taloutta. Muutaman vuoden päästä kaupunginhallitus ehdottanee Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myymistä KSS Energialle ja taas on talous pelastettu. Itse itselle myymällä petämme vaan itseämme.

"esitys purkaa pääomarahasto on vastuutonta taloudenhoitoa ja mahdollistaa kuralla olevan taloudenpidon jatkumisen"

Rahastoissa tai osakkeissa oleva raha houkuttaa päättäjiä vaalien lähestyessä. Istuuhan iso osa eduskuntaehdokkaista kaupunginhallituksen pöydän ääressä. On helpompi myydä perinnöt kuin laittaa talous kuntoon.

Edellisen kaupunginhallituksen aikana pääomarahaston käyttöä syömävelkaan pidettiin moraalisesti täysin tuomittavana. Nyt toimenpidettä pidetään jopa moraalisesti korkeana politiikkana.
Huonoa taloudenpitoa ei pidä hoitaa rahastoja tyhjentämällä, vaan talouden ja organisaation rakenteita korjaamalla. Tämä kaupunginhallituksen esitys purkaa pääomarahasto on vastuutonta taloudenhoitoa ja mahdollistaa kuralla olevan taloudenpidon jatkumisen.

Suomessa on vallinnut noususuhdanne jo muutamia vuosia ja tämän tulisi näkyä Kouvolassa talouden ylijäämänä, ei alijäämänä. Verotulot ovat kasvaneet Kouvolassa joka vuosi ja ovat henkeä kohti huomattavasti jopa Lahtea isommat. Tulevaisuudessa Kouvolan menot kasvavat Kymsoten myötä ja samaan aikaan valtionosuudet pienenevät. Mitä silloin myydään?

Kouvolan talouden kuntoon saaminen vaatisi poliitikoilta vahvaa selkärankaa. Kouvolassa päättäjät eivät ole vielä heränneet talousrealismiin. Tästä osoituksena on kaupunginhallituksen vastuuton esitys 1,35 miljoonan Manskin katoksien rakentamisesta.

Pekka Korpivaara
Kaupunginvaltuutettu (kok)

(Teksti julkaistu mielipidekirjoituksen KS nettilehdessä 25.12.2018)










Linkki: Kouvolan pääomarahaston säännöt

Linkki: Kouvolan kaupungin pääomarahaston lopettaminen

Pääomarahastoa ei ole tarkoitettu syötäväksi

torstai 13. joulukuuta 2018

Avoimuus on myrkkyä korruptiolle

Kari Kylliäinen otti (KS 10.12) rohkeasti kantaa korruptioon ja avoimuuden puutteeseen Kouvolan päätöksenteossa ja hallinnossa. Tarkastelemalla pelkästään päätöksiä mediasta ei saa oikeaa kuvaa korruption yleisyydestä ja laajuudesta Kouvolassa.

" Julkinen keskustelu on tärkeä osa demokratiaa ja valtuutettujen vaikutusmahdollisuuksia"

Kokemukseni kuntapäättäjänä tukee vahvasti Kari Kylliäisen näkemystä.  Kouvolassa hallinnon avoimuudessa ja päätöksien lainmukaisuudessa on menty huonompaan suuntaan. Korruption vastustaminen vaatii hallinnon osaamista, kokemusta päätöksenteosta ja rohkeutta puuttua väärinkäytöksiin.

Kokemattomien päättäjien mukaan tulo ei ole lisännyt päätösten avoimuutta, vaan on pikemminkin tuonut uusia korruption muotoja, joita ei aikaisemmin ole esiintynyt Kouvolassa. Esimerkkinä ovat taannehtivat päätökset, joilla maksatetaan itselle kokouspalkkiot, matka-, hotelli- ja kulukorvaukset. Kaupunginhallituksen jäsenet ovat näin osallistuneet Pride-kulkueeseen, asuntomessuille, raveihin ja muihin kissanristiäisiin ilman etukäteen tehtyjä päätöksiä virallisesta osallistumisesta.

Toinen uusi ja kaikkien oikeusperiaatteiden vastainen käytäntö on siirtää päätösten tekeminen pieniin suljettuihin tilaisuuksiin, vaikka päätökset kuuluisi tehdä kaupunginhallituksessa. Näihin salassa tehtyihin päätöksiin ei pääse kiinni kuin ”poliittinen kerma”, eikä niistä tiedä mitään edes rivivaltuutetut. 

Kolmas, uusi hallintoomme pesiytynyt korruptio on tapa rajoittaa tiedon saantia. Päätös jätetään merkitsemättä pöytäkirjaan tai tulevista, tärkeistä päätöksistä ei tiedoteta. Näin tapahtui biojätelaitoksen myynnissä. Julkinen keskustelu on tärkeä osa demokratiaa ja valtuutettujen vaikutusmahdollisuuksia.

Edellisen kaupunginhallituksen aikana ei ollut tapana tehdä taannehtivia päätöksiä. Nyt kun ”kauniit ja rohkeat” päättäjät ovat tulleet mukaan, kukaan ei uskalla puutua väärinkäytöksiin. Monelle oma etu on tärkeämpi kuin kaupungin etu. Korruptio näkyy omien palkkioiden korotuksina, varapuheenjohtajien ja luottamustoimien määrän lisääntymisenä sekä edustusmenojen huimana Kiina-kasvuna.

Uusin vaatimus on saada kokouspalkkio jopa siitä, että valtuutettu on nimetty kyläkummiksi.  Edustuskäynneistä omaan kummikylään pitäisi saada sekä kokouspalkkiot että matkakustannukset. Näitä ikäviä esimerkkejä riittää.

Esimerkit kertovat korutonta kieltä hyvien veljien ja siskojen toiminnasta keskinäisen kehumisen kerhossa. Yhteistyökyvyn hokeminen mantran tavoin on korvannut avoimen ja eettisesti korkeatasoisen päätöksenteon.

Pekka Korpivaara